Voortplanting vindt bijna altijd plaats wanneer twee volwassen dieren samenkomen, aangezien vrouwtjes bijna altijd zwanger kunnen raken. Het mannetje klimt gewoon bovenop het vrouwtje en paart haar, zonder dat introductie nodig is. Hij zal zoveel vrouwtjes voortbrengen als hij kan, maar het is het beste om hem tussen de broedbeurten een pauze te gunnen, zodat hij zichzelf niet vermoeit.

Zodra het mannetje, bekend als de bok, het vrouwtje, bekend als de hinde, insemineert, zal zij zwanger worden en een nest baby’s, kittens of kits genaamd, produceren, ongeveer 30 dagen. De moeder baart meestal zes jongen. De baby’s worden naakt en blind geboren en zijn in het begin volledig afhankelijk van hun moeder, maar binnen een paar weken zijn ze sterk en klaar om zelfstandig rond te lopen. Ze leven ongeveer een maand bij hun moeder voor ze klaar zijn om verder te trekken. Tegen die tijd is ze vaak al weer zwanger. Tegen de tijd dat ze ongeveer drie maanden oud zijn, zijn ze klaar om zelf baby’s te krijgen.

De levensduur van een konijn als huisdier kan zeer lang zijn; het langstlevende konijn dat bekend is, is in Tasmaniƫ gestorven toen het 18 jaar oud was. Wilde dieren zoals een oostelijke katoenstaart leven daarentegen minder dan een jaar. De meeste konijnen die in gevangenschap leven, worden gemiddeld 10 tot 12 jaar oud.

Konijnen kunnen onderweg problemen krijgen, waarbij ziekten zoals de ziekteverwekkers Bordetella bronchiseptica en Escherichia coli vaak voorkomen. Ze kunnen ook de konijnenhemorragische ziekte (RHD) krijgen, ook bekend als myxomatose. Zij zijn ook kwetsbaar voor zaken als lintwormen en uitwendige parasieten, waaronder vlooien en teken.

Konijnenpopulatie

Het is niet duidelijk hoeveel van deze dieren er momenteel op de wereld zijn, maar ze worden niet bedreigd. Op de dierenwebsite van A tot Z staan ze vermeld als “Least Concern”, omdat hun populatie op de meeste plaatsen waar ze leven stabiel is, en op veel plaatsen zelfs toeneemt. Ze zijn in staat om overal te leven waar mensen kunnen leven.

Konijnen op plaatsen zoals Oost-Australiƫ blijven groeien ondanks menselijke inspanningen om ze te stoppen, en hoe meer babykonijntjes er worden vrijgelaten, hoe sneller de populatie zal groeien. Als ze eenmaal begonnen zijn is er niet veel aan te doen om ze te stoppen, dus het is belangrijk dat je goed nadenkt voordat je een konijn vrijlaat in het wild.

Share and Enjoy !

Shares